Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

- Det blir litt mer asfalt og betong

- Det blir litt mer asfalt og betong

I ENDRING. Christel Alsos er plateklar med albumet At That Time Of Night, som kommer ut fredag 30. september. Hun føler at hun har endret seg mye som artist siden hennes forrige album, Presence, ble spilt inn på Gotland i 2013. Foto: Sony

Christel Alsos (31) har tatt et steg ut av den romantiske bobla og leker med et mer urbant og hverdagslig lydbilde på den nye plata, som er ute i dag.

Tekst:

Publisert:

OSLO/ FAUSKE: I morgen, fredag kommer fauskejenta ut med det nye albumet «At That Time Of The Night».

- Jeg syns det er vanskelig ikke å være stressa for at plata skal ut. Man prøver å stålsette seg for alle slags mottakelser, for man bryr seg om hva andre syns, sier Christel Alsos (31).

Fra kjøkkenbordet

For det hun i likhet med andre artister frykter mest, er det å ikke bli hørt.

- Man kaster jo ut noe ut der i verden. Og har et sterkt ønske om at noen tar imot. Det kjipeste er hvis det bare forsvinner på et vis.

Mens den forrige plata Presence ble til på Gotland, tilbaketrukket i romantiske omgivelser, har Christel denne gangen lagd tekster fra kjøkkenbordet sitt på Grünerløkka. Midt i byen.

I stadig forandring

- Det blir litt mer asfalt og betong i lydbildet, kanskje ikke så romantisk som det har vært før.

Når hun nå ser tilbake på den forrige plata, er det mye hun ville gjort annerledes. Men hun velger ikke å tenke sånn.

- Musikken er jo bare et avtrykk av det jeg er der og da. Det er kanskje også det som er litt vanskelig å akseptere som artist, at musikken er i forandring, du blir aldri ferdig. Men jeg har innsett at det finnes ingen perfeksjon i det.

Kjører skriveøkter

I 2014 begynte prosessen med det nye albumet. Hun har samarbeidet om tekstene med Pål Angelskår fra Minor Majority.

- Jeg spurte han fordi vi har noen likhetstrekk i det musikalske, og han hadde lyst å prøve.

Det var Christels egne ideer som var utgangspunktet. Hun kom opp med en skisse, og de satt på hver sin side av kjøkkenbordet og jobbet vanlige arbeidsdager.

- Vi delte disse dagene opp i 20-minuttersbolker hvor vi delte på å skrive hver for oss, sparre mellom oss og diskutere, sier Christel, som syns samarbeidet har fungert veldig bra.

- Alt blir inspirerende

Det hender hun befinner seg i en tilstand da inspirasjonen bare kommer til henne. Men for det meste er det hardt arbeid å produsere låter.

- Det er en slags rus, en euforisk tilstand. Lyset på bordet, alt blir inspirerende. Men det er veldig sjeldent. For det meste må jeg jobbe for det. Man kan ikke gå rundt å vente på at alt skal dukke opp.

Barndomsminner

Hun nevner og så hendelser fra fortida som er tilbakevendende inspirasjon. Hvordan hun ser annerledes på barndommen etter hvert som tida går.

- Jeg har et barnealbum som jeg ser i jevnlig når jeg er hjemme på Fauske. Og det har slått meg at jeg ser nye ting i bildene hver gang jeg ser på dem, som ansiktsuttrykk. Før så jeg bare den rare barten til pappa på 80-tallet, ler Christel og forklarer at hun ser bildene forskjellig etterhvert som hun selv forandrer seg.

- Det er slik jeg også ser det jeg skriver om. Noen låter handler om de samme hendelsene, men sett fra forskjellige perspektiv og nye øyne. 

Den tida på natta

Tittelen på plata er hentet fra en av låtene som handler om hva som dukker opp i hodet når alle distraksjonene fra dagen er borte.

- Du vet, når du slår av tv-en, og blir alene med ditt hode og dine tanker. Jeg kan falle veldig i tanker klokka halv ett om natta. Når resten av verden har gått litt til ro.

Dette er noe som går igjen i resten av plata. Sentimentaliteten og sårbarheten.

Skrur ned radioen


I påvente av plata har singelen Milestone snurret og snurret på eteren i sommer.


- Hvordan er det å høre sin egen låt nesten daglig på radio? Skrur du opp?

- Jeg skrur ned. Vet ikke helt hvorfor. Jeg syns det er litt vanskelig, når den er gitt ut er den på en måte ikke min lenger. Men jeg syns det er sinnsykt kult likevel å høre det. Og det er veldig artig at den har gått så bra.

Ideen til låten fikk hun da hun så filmen Boyhood, som fikk henne til å tenke på hvor opptatt man er av å gjøre alt til rett tidspunkt. Utdanning, karriere, familie. Og at vi glemmer å leve i nuet.

- Ikke tristesse

- Man kobler lykke til framgang og prestasjoner. Man snakker om alt man har gjort siden sist man møttes. Men det ligger så mye imellom disse milepælene; alle disse små øyeblikkene.

Om noe er forandret siden forrige plate, er melankolien der fortsatt som et bakteppe. Men ispedd gledesutbrudd.

- Det blir liksom sånn, fordi det er sånn man er skrudd sammen, man er observant og sensitiv for alle disse spektrene av følelser som man har. For meg er musikk mye melankoli, men det er ikke tristesse, det er også mye håpefullt.

Usikkerheten

- Hva gjør deg trist?

- Usikkerheten. Det blir en slags drivkraft i det jeg gjør, fordi jeg er usikker som person. Det er et slags mindreverdighetskompleks, man sammenligner seg med andre. Men det er en tosidighet i det. Jeg kan føle meg kjempesterk på scena når jeg synger.

Jeg kan føle meg kjempesterk på scena når jeg synger.

- Og glad?

- Det er kanskje veldig banalt, men jeg har bodd veldig lenge i kollektiv, og nå har jeg egen leilighet og har min egen skuff til posene og til bestikket og sånt.

Og en balkong med sol der jeg kan gå ut å ta en kaffekopp. Bestille sushi og få på døra. Og så å kjøpe meg ny kjole, da. Det blir jeg glad av.

Var utenkelig


- Var det alltid artist du skulle bli?

- Jeg var veldig lita da jeg begynte å synge. Men det var noe jeg hovedsakelig gjorde alene på rommet. Jeg husker også at jeg brukte stua som scenegulv og lot vinduene var scenen. Men det var utenkelig på det tidspunktet å skulle bli artist.

- Hva annet vurderte du?

- Jeg har alltid vært opptatt av psykologi og mellommenneskelige relasjoner, og det er jo til en viss grad det jeg jobber med nå. Det mer mye det låtskriving handler om.

Ut på turné

I februar og mars skal Christel og bandet ut på turné, og turen går til de største norske byene. Hun har ambisjoner om å gjøre mer konserter enn før.

- Det er det det handler om, å dele musikken man lager, å føle at man gir folk noe. Det er da det føles om det har en relevans.

Nøkkelord

Annonse
Annonse

Siste nytt i Kultur

Gir penger til Sulitjelma gruver

Riksantikvaren har fordelt penger til tekniske og industrielle kulturminner. En stor pott havner i Sulis.

Snart blir det fellesturer

Sulitjelma og omegn turistforening (SOT) har planlagt seks vinterturer.

Trimrom i nabolaget

Grendeutvalget i Mørsvikbotn har fått på plass et treningsrom på den nedlagte skolen. Apparatene har de hentet rundt i bygda.

 
Trio lager russisk stemning

Virtuost spill, høy energi og godt humør er på menyen under Russisk aften.

Til fylkesfinalen i UKM

Hanne Engan sang sin egen sang «Åpne dæ», og gikk videre til fylkesfinalen i UKM fra Fauske.

Returnerer til Sulis med Lofotsheriffen

De siste 30 årene har de to markert seg innen norsk countrymusikk. Nå har de slått stemmene sammen og lansert plate.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!